Nieuwbouw vzw ‘t Heft

Project

Adres Montenakenweg, 3800 Sint-truiden
Bouwheer vzw 't Heft
Architect Prium architecten ism Kristof Benaets
Oppervlakte 1050 m²
Inhoud studie HVAC - SAN - ELEK
Programma Dit project is tweeledig. Het bestaand buurtrestaurant zal uitgebreid worden met ca. 300m². Verderop op het perceel zal een volledige nieuwe werkzaal met kelder gebouwd worden. De werkzaal zal via ondergrondse leidingen gevoed worden vanuit het buurtrestaurant.Aanbesteding november 2018
Voorlopige oplevering januari 2020
Kostprijs € 279.248,41 (technieken)
€ 1.600.000,00 (totale bouwkost)

Omschrijving

HVAC

Voor de uitbreiding van het buurtrestaurant wordt een warmtepomp geplaatst, die gekoppeld wordt op de bestaande installatie. Deze zal de nieuwe vloerverwarming voeden alsook aangesproken worden in tussenseizoenen om vermogen te geven aan de bestaande installatie op een energiezuinige manier.
In de kelder van het buurtrestaurant wordt een luchtgroep met warmterecuperatie opgesteld voor de ventilatie van het restaurant. Deze luchtgroep wordt uitgerust met een naverwarmings- en koelbatterij. Met deze luchtgroep kan er dus ook een topkoeling gegeven worden in het restaurant. Daar deze ruimte een wisselende bezetting heeft kan er door de luchtgroep hier snel op ingespeeld worden.
De luchtgroep zal in eerste instantie CO2 gestuurd werken, waardoor heel wat energie bespaard kan worden.
In tweede instantie zal de extractietemperatuur in de gaten gehouden worden. Wanneer deze niet de gewenste temperatuur meer heeft zal de luchtgroep de ingeblazen lucht opwarmen en het debiet verhogen.
Voor de nieuwbouw van de werkzaal is er slechts een beperkt warmteverlies wat gedekt zal worden met een condenserende aardgasketel en luchtverhitters op warm water in de ruimte.
Ook hier wordt een luchtgroep met warmtewiel voorzien voor de hygiënische ventilatie van de ruimtes.

Sanitair

In het buurtrestaurant wordt geen extra sanitair voorzien. Het bestaande sanitair blok maakt geen gebruik van regenwater. Dit blijft ongewijzigd.
In de werkplaats wordt wel recuperatie van regenwater voorzien. Het regenwater wordt gefilterd dmv een voor- en nafilter en een aktiefkool filter om alle onzuiverheden te verwijderen.
Voor de uitgietbak in de poetsberging van de werkzaal wordt een ondergootsteen boiler van 10 L voorzien. De sanitaire blok wordt enkel met koud water voorzien.
Zowel de uitbreiding van het buurtrestaurant als de nieuwbouw worden met de nodig brandhaspels en blussers uitgerust.

Elektriciteit

Voor de uitbreiding wordt de bestaande elektrische installatie uitgebreid. De bestaande branddetectiecentrale is nooit in dienst genomen. Deze zal ook uitgebreid worden en in dienst gesteld worden.
In de uitbreiding zal een zwart plafond voorzien worden. De luchtkanalen worden ook in het zwart uitgevoerd en de verlichting zal uitgevoerd worden op rails met lijnverlichting en spots die afgewisseld worden om de nodige sferen te kunnen creëren.
De werkzaal wordt uitgerust met functionele verlichting en de sanitaire ruimtes en het magazijn worden met bewegingsdetectie bediend. Alle ruimtes worden voorzien van de nodige noodverlichting.
Er is een conventionele branddetectiecentrale voorzien in de werkzaal.

Zonnepanelen

Op het dak van de uitbreiding van het buurtrestaurant wordt een veld fotovoltaïsche zonnepanelen voorzien. In totaal 46 panelen van 280kWp, goed voor een totale installatie van 12,9kWpiek. Deze wordt gekoppeld aan een omvormer van 10kWpiek.