WZC Ter Burg – Nossegem

Project

Adres Burggrachtstraat 1, 1930 Nossegem
Bouwheer WZC Ter Burg, Nossegem
Architect Architectengroep PSK, Sint-Truiden
Oppervlakte ± 11.840 m²
Inhoud 133 kamers en 40 assistentiewoningen
Programma WZC Terburg te Nossegem is een vernieuwbouw van een woonzorgcentrum te Nossegem. De bouw van de eerste fase van het rusthuis is in januari 2015 aangevangen en deze fase is in april 2017 in gebruik genomen.
Vervolgens werd het bestaande rusthuis afgebroken en is er gestart aan fase 2. Deze werd in mei 2018 afgerond.
In totaal zal het rusthuis 133 kamers hebben en 40 assistentiewoningen. Op het gelijkvloers zitten de administratieve functies en algemene diensten, met een kapsalon, warme keuken, cafetaria, stille ruimte, kantoren, vergaderzalen, ed. Tevens is er een artsenpraktijk ondergebracht aan de linkerzijde.
Aanbesteding maart 2015
Voorlopige oplevering juni 2018
Kostprijs € 2.567.300,00 (technieken)
€ 16.600.000,00 (totale bouwkost)

Omschrijving

Verwarming

Het rusthuis heeft een centrale stookplaats met een cascade van 3 condenserende gasketels van 300kW. De warm water productie is hieraan gekoppeld dmv 2 indirecte boilers van 1000l.

Alle kamers zijn uitgerust met stalen plaatradiatoren, geselecteerd op lage temperatuur. In de cafetaria wordt de vloerverwarming aangevuld met luchtverwarming.
Per assistentiewoning is een warmtewisselaar voorzien en aangesloten op de verwarmingsinstallatie. Deze produceert decentraal sanitair warm water en verdeelt het CV-water naar de radiatoren van de desbetreffende flat. De afrekening van het energieverbruik wordt op deze modules gemeten.

Koeling

Op het dak is een ijswatermachine geinstalleerd die zowel de luchtgroepen van de cafetaria als deze van de centrale dagzalen voorziet van ijswater en garant staat voor een topkoeling van deze ruimtes.

Ventilatie

Het rusthuis is voorzien van een ventilatiesysteem D, met mechanische luchttoevoer en afvoer. Het gebouw opgedeeld een een aantal functies en per functie is er voor de hygiënische ventilatie een luchtgroep met warmterecuperatie dmv een hygroscopisch warmtewiel voorzien.
Voor de ventilatie van de keuken is een dampkap voorzien, die tevens gekoppeld is aan een luchtgroep met warmterecuperatie dmv een platenwisselaar.