Multifunctionele oefenhal – PLOT Genk

Project

Adres Zwarte Goudlaan, 3600 Genk
Bouwheer Provincie Limburg
Architect A-tract architecture
Oppervlakte 1.420 m²
Inhoud Multifunctionele oefenhal met dienstenzone
Programma Het project omvat een multifunctionele oefenhal met dienstenzones ernaast. De hal heeft een atypische vorm omdat deze een schuin hellend dak heeft in beide richtingen. De laagste dakrand zit op ca. 8m en de hoogste punt op 15m. De dienstezone omvat 2 leslokalen, sanitair, kleedruimtes en een dojo. Het dak van deze zone is lager en hellend in de andere richting. In de lokalen komen geen verlaagde plafonds en alle technieken zijn bijgevolg zichtbaar.
Aanbesteding juni 2018
Voorlopige oplevering juli 2019
Kostprijs € 300.000 (technieken)
€ 1.500.000 (totale bouwkost)

Omschrijving

Verwarming oefenhal

We kiezen in de basis voor een verwarming van de hal via direct gestookte condenserende gasluchtverhitters met een rendement tot 103% gekoppeld aan recirculatorventilatoren die de warmte naar beneden sturen. Dit zorgt voor een besparing van min. 30%.

Ventilatie oefenhal

In wintersituatie kunnen de recirculatieventilatoren eveneens op basis van de CO2 meting opgestart worden om de kwaliteit van de lucht in de onderste laag van de hal op peil te houden. Indien dit niet voldoende blijkt wordt er verse lucht aan de ruimte toegevoegd door middel van gestuurde buitenluchtroosters voorzien in de wanden. ersituatie zal de warme lucht zich bovenaan de hal situeren. Er zit een groot buitenluchtrooster in de hoogste hoek van de gevel dat op dat moment kan opengestuurd worden.

Verwarming dienstenzone

Omdat de dienstenzone ook niet beperkt in gebruik is, is er gekozen voor convectoren op lage temperatuur (55-45°C) gekoppeld aan een condenserende hoogrendements gaswandketel.

Ventilatie dienstenzone

In deze zone is een hygiënische ventilatie met warmterecuperatie (systeem D) voorzien. Voor de kleedkamers is rekening gehouden met voldoende luchtwisselingen om geuren en vochtproblemen te voorkomen.

Sanitair en brand

Het gebruik van de douches is zeer wisselend met piekmomenten, waarbij voldoende warm water moet beschikbaar zijn. Voor de productie van sanitair warm water is daarom gekozen voor een direct gestookte gasboiler voorzien met een buffervat.
“Voor de douches is gewerkt met douchepanelen die vandaalbestendig zijn en een eenvoudige aansluiting aan de bovenzijde hebben. Deze zijn bovendien zeer zuinig met waterverbruik.
Op de lavabo’s zijn elektronische kranen voorzien, die automatisch spoelen wanneer er 24u geen gebruik is gedetecteerd, ifv legionella.
In de hal is 1 brandhaspel voorzien met DSP-koppeling en blusmiddelen volgens de eisen van de brandweer.

Elektrische installatie

Alle stopcontacten, voedingen en aansluiting zijn voorzien volgens het AREI. De stroomverdeling gebeurt via zichtbare kabelgoten.
Verlichting is uitgewerkt als een apart dossier, ifv circulair bouwen waarbij licht als een dienst zal worden aangeboden. Hierbij wordt gewerkt met zuinige ledverlichting die vraaggestuurd bediend wordt. In de oefenhal zijn bewegingsdetectoren met een groot bereik voorzien die tevens een daglichtsturing doen. In de leslokalen en de dojo is aanwezigheidsdetectie voorzien met plaatselijke schakelmogelijkheden. In de andere ruimtes is de verlichting op basis van bewegingsdetectie gestuurd.
Noodverlichting gebeurt in de hal met verstralers en in de dienstenzone op traditionele manier. Zo staan alle armaturen op een hoogte < 4m en daardoor vlot bereikbaar voor onderhoud. Rookdetectie in de oefenhal gebeurt volgens de NBN S21-100 met aanzuigdetectie.