BMW garage Vandeperre

Project

Adres "Bergensesteenweg 720, 1920 Sint-Pieters-Leeuw "
Bouwheer BMW Vandeperre nv
Architect DBV architecten
Oppervlakte 2300m²
Inhoud studie HVAC, SAN en ELEK
Programma De bestaande showroom van BMW en Mini van de firma Vandeperre werd volledig vernieuwd en heringericht volgens de eisen van de BMW holding. Er werd een snelle reparatiezone bijgebouwd en een luifel voor het uitstallen van de tweedehandswagens. De kantoren werden volledig vernieuwd en de conciergewoning op de 1e verdieping werd ingericht met enkele landschapskantoren en vergaderzalen.

Aanbesteding juli 2016
Voorlopige oplevering februari 2017
Kostprijs € 348.403,51 (deel HVAC)
€ 402.880,97 (deel ELEK)

Omschrijving

HVAC

De bestaande stookplaats was verouderd en uitgerust met een cascade van 4 niet-condenserende aardgasketels. Eentje van deze 4 was al geruime tijd buiten gebruik. Slechts 1 van de ketels blijft nog in dienst voor de verwarming van de
werkplaatsen met luchtverhitters op warm water.

De toonzaal van BMW en Mini wordt verwarmd en gekoeld met lucht door een luchtgroep met ingebouwde gasbrander en luchtgekoelde warmtepompen. Op deze luchtgroepen is een warmterecuperatie voorzien. Op basis van de CO2 detectie wordt de hoeveelheid verse lucht bepaald. Door gedurende normale omstandigheden grotendeels met recirculatielucht te werken kan een groot deel van de ventilatieverliezen vermeden worden.
De zone van de receptie werd voorzien van elektrische stralingspanelen als bijverwarming.
De verwarming/koeling van de kantoren gebeurt door een VRF systeem. Per ruimte wordt een satelliet unit ingebouwd in het verlaagd plafond.
De temperatuursregeling gebeurt individueel per ruimte dmv regelmodule met afstandsbediening.

Het magazijn wordt verwarmd dmv 2 gasgestookte luchtverhitters en de direct reception van mini is voorzien van 2 stralingspanelen op gas.

Sanitair

Het sanitair is beperkt en werd volledig vernieuwd.

Elektriciteit

De bestaande elektrische installatie werd volledig opnieuw in kaart gebracht. Het bestaande ALSB werd aangepast aan de nieuwe voedingsspanning van 400V. Er werd ook een nieuwe hoofdvoeding voorzien vanuit de nieuwe middenspanningscabine op het terrein. In de toonzaal van BLW en MINI werden 2 nieuwe borden geplaatst en ook voor de administratie/kantoor is een nieuw bord voorzien.
Er werd een relighting plan opgesteld voor de heringerichte ruimtes en ook de parking en luifel werden voorzien van nieuwe verlichting. Uiteraard is de noodverlichting aangepast aan de laatste geldende normen.
Er werd een nieuwe branddetectie voorzien en volledige nieuwe data-installatie.