WZC Home Elisabeth – Sint-Truiden

Project

Adres Clement Cartuyvelsstraat 5a, 3800 Sint-Truiden
Bouwheer Rusthuizen Z.A. Zuid-Limburg vzw, Sint-Truiden
Architect DBV Architecten, Hasselt
Oppervlakte ± 5.190 m²
Inhoud Cafetaria, administratieve functies, keuken, 66 kamers en 4 zorgflats
Programma Bouwen van een nieuw rust- en verzorgingstehuis
Aanbesteding december 2013
Kostprijs € 1.555.400,00 (technieken)
€ 5.522.700,00 (totale bouwkost)

Omschrijving

Project

Het project omvat de uitbreiding van het bestaande rusthuis WZC Home Elisabeth. De nieuwbouw sluit aan tegen het bestaande kloostergebouw, waar de technieken volledig werden gerenoveerd begin jaren 2000.
Op het gelijkvloers zit het algemeen onthaal, gekoppeld aan de administratieve functies, een grote cafetaria en stille ruimte, alsook een ruimte voor het kapsalon. In de kelder werd de kine-ruimte en de wasplaats ondergebracht en een warme keuken geïnstalleerd voor de maaltijden voor alle bewoners op de site.
In totaal zijn er 66 kamers en 4 zorgflats voorzien, verdeeld over 3 verdiepingen met elk een dagzaal, verpleegpost en gemeenschappelijke badkamer.
Het gebouw werd in 2 fases gebouwd, waarbij fase 1 enkel een uitbreiding was en voor de start van fase 2 het bestaande deel, aansluitend aan de Clement Cartuyvelstraat moest afgebroken worden.

Verwarming

Voor de verwarming van het volledige project werd in de kelder van fase 1 een centrale stookplaats ingericht met een cascade van 2 condenserende ketels op aardgas (hoogrendement).
De verwarming gebeurt dmv radiatoren op laag temperatuurregime, uitgerust met thermostatische kranen. In de centrale badkamers werd dit aangevuld met 2 elektrische strakingspanelen.
In de cafetaria en de stille ruimte werd vloerverwarming voorzien.
Alle kringen worden weersafhankelijk gestuurd.
Warm water productie is afzonderlijk voorzien dmv direct gestookte gasboilers, zodat de ketels buiten het stookseizoen kunnen uitgeschakeld worden.

Koeling

Topkoeling de cafetaria d.m.v. koelbatterij in de luchtgroep met directe
expansie.
Koeling in de dagzalen door toepassing van ventiloconvectoren, ingewerkt in het verlaagd plafond, gekoppeld aan een koelmachine op het dak.

Ventilatie

Er werd gekozen voor een systeem D, met verschillende luchtgroepen met warmterecuperatie en filtering van de lucht.
De luchtgroepen werde opgedeeld per functie en toepassing met per fase 1 luchtgroep voor de kamers, 1 luchtgroep voor de cafetaria met de administratieve diensten en 1 luchtgroep voor de zone van de keuken.
Voor de dampkap werd een extractie en een pulsiegroep voorzien zonder warmterecuperatie.

Elektrische installatie

Voor de hele installatie, zowel voor sterkstroom als voor data werd opgedeeld per verdieping waarbij er dus op elk niveau 1 elektrisch bord en 1 datakast staan. Idem voor telefonie.
Verlichting is volledig uitgewerkt in led, met standaard bedieningen in de gebruiksruimtes en bewegingsdetectie in bergingen, toiletten ed. De verlichting in de gangen en de dagzalen is voorzien van dali-dimming op basis van KNX.
Noodverlichting is voorzien van een centrale besturing.
Brandcentrale is gekoppeld aan de dect en de verpleegoproep.
Een volledig verpleegoproepinstallatie is voorzien, gekoppeld aan de toegangen van het terrein, zoals de toegangspoort aan de zijde van de Nieuwpoortstraat en de poort van de ondergrondse garage.

Liften

Elektrische liften toegankelijk voor mindervaliden.
Aan de toegang is ook een goederenschaarlift voorzien om op eenvoudige wijze de goederen in de kelder te krijgen.